Инициативата Правосъдие за всеки се разграничи от проекта на ГЕРБ-СДС, Продължаваме

...
Инициативата Правосъдие за всеки се разграничи от проекта на ГЕРБ-СДС, Продължаваме
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки скъса споразумението с ПП-ДБ и се разграничи от предложените конституционни промени

Инициативата " Правосъдие за всеки " се разграничи от плана на ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи за промени в главния закон в частта за правосъдната власт. Това стана по време на конференция в Българска телеграфна агенция.

Законопроектът за промени в Конституцията бе импортиран в петък. 

От инициативата обявиха, че са показаното е " очевидно оттегляне " от авансово съгласуваните хрумвания и се отдръпнаха от подписаното съглашение с обединението преди изборите на 2 април. 

Основният раздор идва по въпроса за статута на основния прокурор. Според Емил Георгиев първоначално настроенията са били са премахването на института, само че по-късно политическите сили са стигнали до решение, че с цел да бъде отстранена фигурата на обвинител номер едно, е трябвало да бъде свикано Велико Народно заседание. От " Правосъдие за всеки " не са подкрепили тази позиция, само че все пак са съгласили поста на основния прокурор да остане, при изискване, че бъдат понижени неговите пълномощия. 

Следващата противоречива точка е въпросът за мандатите на ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд. В първичния вид е било препоръчано да се понижат от 7 на 5 години, а по-късно те да не могат да бъдат преизбирани. В общия законопроект, импортиран в Народното събрание, петгодишният мандат се резервира, само че може да бъде назначен за втори мандат. Според гражданската организация това основава правосъдна номенклатура.

От " Правосъдие за всеки " настояват, че не са получили противоположна връзка от втората политическа мощ за това за какво е импортиран този план, с тези препоръчани промени в главния закон на страната. 

Според Велислав Величков текстове, импортирани в Народното събрание, са писани от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, а не от " Продължаваме промяната - Демократична България "

" Някой е минал крепко с аления химикал и е обезсмислил измененията за основния прокурор. Разбираме, че би трябвало да има 160 гласа и няма по какъв начин да мине без тях, само че в случай че се вършат едни неприемливо взаимни отстъпки, оттатък границата на смисъла и визията за промени, по-добре да не се прави нищо ", сподели Величков. 

Според него, в случай че не се създадат нужните промени в Конституцията, това ще затвори тематиката за идващите 10 години. 

Нито едно нещо е изпълнено от това съглашение (бел. от ред. - с ПП-ДБ). Имахме пет хрумвания за конституционни хрумвания, четири от тях бяха залегнали в първичния план, в който участвахме. В момента те са нула. Нито една наша идея не се съдържа вътре ", сподели още Величков. 

От " Правосъдие за всеки " обявиха, че ще излязат на митинг, в случай че препоръчаната от тях смяна в член 120 не бъде върната. Тя гласи, че че не предстои на ограничение със закон обжалването на административни актове, с които се засягат правата и свободите на жителите, уредени в Конституцията, в правото на Европейски Съюз и в интернационалните контракти, по които България е страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР